Multipla skleroza i Karnozin Extra® – pilot studija

Karnozin Extra

Velik broj pacijenata sa ograničenim opcijama lečenja

Nažalost Multipla skleroza je visoko onesposobljavajuća bolest koja utiče na živote oko 2 miliona pacijenata na globalnom nivou (1). Karakteriše je veći broj obolelih među ženskom populacijom (2). U Srbiji postoji oko 6 hiljada ljudi koji se bore sa MS (3). Terapija je usmerena na ublažavanje simptoma bolesti, a ne na izlečenje bolesti. Pacijenti navode da osećaj zamora, često opisan  kao ‘’prevelik osećaj zamora’’, je jedan od glavnih faktora koji ih ograničava u njihovom svakodnevnom funkcionisanju. Zamor koji se javlja u MS je naznačen kao jedan od najgorih simptoma bolesti koji utiče na većinu pacijenata (4).Karnozin Extra

Pozitivna iskustva pacijenata koji koriste Karnozin Extra®

Već jedan dug period iza nas, primamo pozive na svakodnevnom nivou od pacijenata koji uzimaju Karnozin Extra® i dele svoju priču sa nama u Carnomedu. Pacijenti nas zovu da potvrde pozitivne efekte našeg Karnozin Extra® koje oni sami nisu očekivali. Zapažuju pozitivne promene u simptomima, naglašavajući smanjenje zamora i poboljšanja u kognitivnim funkcijama. Neki od njih nam govore da im se poboljšao vid što im omogućava da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti i poboljšava kvalitet njihovog života. Priče naših pacijenata koje svedoče o njihovom zadovoljstvu usled efekta Karnozin Extra® možete videti na Carnomed Youtube kanalu.

Studija o Karnozin Extra® i MS  publikovana u časopisu “Nutrition Research”

Nakon značajnih rezultata naših pretkliničkih studija o Karnozin Extra® i mišijem modelu MS, usledila je naša pilot studija. Studija je ispitivala efekte Karnozin Extra® kod pacijenata obolelih od MS. U oktobru ove godine usledio je veliki momenat za nas u Carnomedu. Naša prva pilot studija je objavljena u veoma važnom časopisu iz ove oblasti – “Nutrition Research”.

Studija je potvrdila ono što mi svakodnevno čujemo od naših zadovoljnih MS pacijenata koji redovno uzimaju Karnozin Extra®, a rezultati su sledeći:

   • Kod svih pacijenata, bez obzira na nivo progresije bolesti, došlo je do smanjenja opšteg zamora (često opisan kao “prevelik osećaj umora”). Ovo je veoma bitan rezultat jer se zamor navodi kao jedan od najtežih simptoma ove bolesti po pacijente, a čak je i povezan sa nastankom depresije. (5,6)
   • Drugi značajan rezultat koji je zapažen kod svih pacijenata je smanjenje utrnulosti, slabosti,  bola i depresije.
   • Razdaljina koju mogu da pređu šetajući se takođe poboljšala, čak 51% povećanja pređene razdaljine je zabeleženo kod pacijentkinje kod koje je dijagnoza postavljena pre 4 godine.
   • Antioksidativni kapacitet u serumu je povišen kod svih pacijenata.
   • Nivo laktata u serumu je snižen što može ukazati na zaštitno dejstvo Karnozina Extra® u slučaju povišenih nivoa laktata u MS (7).
   • Nisu zabeležena ozbiljna neželjena dejstva Karnozina Extra®.

 

Uvereni smo da je ovo tek prvi stepenik koji otvara nove opcije za pacijente, a verujemo da ćemo sa Karnozin Extra® preći još najmanje stotinu. Na kraju, ponosni smo da kažemo da je naša kompanija Carnomed prva kompanija na svetskom nivou koja je ispitala odnos karnozina i MS i dokazala njegovo dejstvo.

Karnozin Extra® možete poručiti preko našeg Web Shopa – OVDE

Pozivom na broj telefona: +381 21 270 12 90 ili +381 65 201 49 83

Lično u Radničkoj 14, Novi Sad.