Dodaj u korpu

Koenzim Q10 je prirodna supstanca neophodna za održavanje svih bioloških procesa u organizmu!

Zašto je važan CoQ10?
Sastavni je deo ćelijskih organela-mitohondrija, koje predstavljaju „elektranu“ svake ćelije, jer obezbeđuju oko 95% energije neophodne za obavljanje životnih procesa. Koenzim Q10 učestvuje u stvaranju ATPa, koji ćelije koriste za obavljanje svih fizioloških procesa.

Kao posledica smanjene produkcije ovog koenzima dolazi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, postepenom smanjenju funkcionisanja ćelija, a samim tim tkiva, organa i sistema organa. Usled toga se organizam slabije bori sa funkcionalnim poremećajima, povećava se stopa nastanka bolesti, slabi imuni sistem i intolerancija na stres.

CoQ10 je važan antioksidanas, pomaže cirkulaciji, stimuliše imunološki sisitem, povećava oksigenaciju tkiva, deluje neuroprotektivno i ima značajan uticaj protiv starenja.

Preporučuje se za:

-Kardio-vaskularne bolesti (oboljenja srca i povišen krvni pritisak)

-Osobe na terapiji statinima

-Mitohondrijalne bolesti

-Dijabetes

-Za oporavak od napornih treninga

-Neurodegenerativne bolesti: Multipla skleroza, ALS, Alchajmerova i Parkinsonova bolest…

-Preventivno svaka zdrava osoba posle 30. godine

Zašto baš Komplex Q10?
Jedinstvena kombinacija prirodnih supstanci obezbeđuje maksimalnu iskoristivost CoQ10 omogućavajući njegov transport do ćelijske mitohondrije i prolazak kroz mitohondrijalnu membranu. Većina proizvoda na bazi CoQ10 na tržištu nema mogućnost prolaska mitohondrijalne membrane, a samim tim ne ostvaruju svoju ključnu ulogu.
Proizveden je po GMP standardima, bez upotrebe GMO sastojaka, po recepturi vrhunskih stručnjaka.

Sastav Komplex Q10:

Inulin 70mg
Koenzim Q10 70mg
Resveratrol 55mg
Vitamin E 20mg
L-karnitin 20mg

Koenzim Q-10 se nalazi u prirodnom stanju u svim živim bićima koji dišu, jer on stvara energiju neophodnu za procese disanja. Biljke su sposobne da stvaraju ovaj koenzim. Mikroorganizmima je takođe potrebno da osiguraju odvijanje svojh životnih procesa i oni to uzimaju iz zemljišta, biljaka ili ostataka živih organizama. Može se zaključititi da se koenzim Q-10 nalazi u svim karikama lanca ishrane, na čijem kraju se nalazi čovek.

Dosadašnja istraživanja ukazuju da je koenzim Q-10 deo ćelijskih organela-mitohondrija, koje predstavljaju „elektranu“ svake ćelije jer obezbeđuju oko 95% energije neophodne za obavljanje životnih procesa. Koenzim Q-10 učestvuje u stvaranju ATP (adenozin tri fosfata), koji ćelije koriste za obavljanje svih fizioloških procesa. Koenzim Q-10 je bitan posrednik u svim oksido-redukcionim procesima. To je koenzim koji omogućavca i reguliše sve biohemisjke reakcije. Bilo da je reč o deobi ili pokretima ćelije ili metabolički proces –sve to zahteva energiju. U nedostatku koenzima Q-10, proces stvaranje energije se prekida, i time prestaje odvijanje svih biohemijskih procesa u ćeliji. Najveća neophodna količina koenzima Q-10 se proizvodi u jetri dok u malom procentu se stvara od hrane koju unosimo. Za stvaranje koenzima Q-10 u jetri neophodne su aminokiseline tirozin i mevalonska kiselina (koja je ujedno i podloga za stvaranje holesterola).

Sposobnost sinteze koenzima Q-10 se smanjuje u skladu sa godinama što rezultira postepenom smanjenju proizvodnje energije u ćelijama, postepenom smanjenju funkcionisanja ćelija a samim tim i tkiva, organa, sistema organa itd. Usled toga se organizam slabije bori sa funkcionalnim poremećajima, povećava se stopa nastanka bolesti, slabi intolerancija na stres i stresne situacije i imuni sistem slabi.

Istraživanja su takođe pokazala da je koenzim Q-10 značajan kao suplement, u slučajevima gde postoje zdrastveni problemi koji se vezuju za oksidativni stres (visok sadržaj slobodnih radikala kiseonika). Veoma je važno da se smanjuje stvaranje koenzima Q-10 pri korišćenju statina -lekova koji smanjuju nivo holesterola. Upotreba koenzima Q-10 značajno smanjuje inflamatorne procese (CRP) i oksidativni stres kod pacijenata sa ishemijskim bolestima srca naročito kod pacijenata koji koriste statine. Takođe je veoma važan preventivni i terapeutski suplement i može da poboljša stanje tzv. statinske kardiomiopatije i drugih miopatija (srčanog mišića kao i drugih mišića u telu). Upotreba koenzima Q-10 takođe utiče pozitivno na hronične srčane insuficijencije. Takođe štiti oštećenje DNA od mogućih mutacija koje mogu prouzrokovati slobodni radikali.

Upotreba koenzima Q-10 se pokazala kao uspešna prevencija protiv razvoja bubrežnih i neuroloških poremećaja. Pospešuje i endotelnu funkciju (elastičnost, sprečava razvoj ateroskleroze) i time smanjuje procenat razvoja kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba – ima anti-inflamatorna i anti- oksidativna svojstva.

Kod pacijenata sa multiplom sklerozom, koenzim Q-10 snižava oksidativni stres koji je tipična nuspojava ove bolesti (povećava antioksidativnu aktivnost enzima). Ima tzv. neuroprotektivno svojstvo – štiti nervno tkivo od oštećenja. Njegov pozitivan efekat je proučavan i kod drugih neurodegenerativnih bolesti: Huntingtonova bolest (koreja), Alchajmerova bolest, amiotrofna lateralna skleroza, Fridrajhova ataksija, Parkinsonova bolest itd.

Treba napomenuti da su svojstva koenzima Q-10 veoma važna kod ginekoloških oboljenja, posebno kao prevencija pre-eklampsije u trudnoći i pobačaja. Takođe smanjuje procese angiogeneze (stvaranje novih krvnih sudova kao rezultat aktivnosti tumora, rast tumora i metastaza. Osobe koje koriste Tamoksifen (antiestrogen), koenzim Q-10 snižava nivo holesterola i druge masti.

Dr. Peter Mithchel objasnio je njegovu ulogu u našem organizmu, za što je dobio Nobelovu nagradu.

Koenzim Q10  je jedna od najmoćnijih stvari u ljudskom tijelu – neophodan je za održavanje svih bioloških procesa u organizmu.

CoQ10 učestvuje u stvaranju energije u svakoj stanici našeg organizma. Djeluje kao katalizator u procesu pretvaranja hrane u energiju, koji se događa u mitohondrijama.

Život bez Koenzima Q10 nije moguć – u nedostatku ovog važnog nutrijenta naš organizam naprosto ne može da funkcioniše.