Karnozin je po sastavu jednostavan protein i potpuno prirodno se nalazi u ljudskom telu.

L-karnozin je glavni aktivni sastojak proizvoda Karnozin EXTRA.

Njegove najveće koncetracije su u mozgu, srcu i u mišićnim tkivima.

Posmatrano sa hemijskog aspekta, karnozin je dipeptid kojeg grade dve animokiseline (β-alanin i L-histidin).

Karnozin EXTRA ima jedinstvenu recepturu i specifičnost delovanja, koje se ne može porediti sa ostalim proizvodima dostupnim na tržištu koji sadrže karnozin. To znači da je njegova iskoristljivost u organizmu potpuna, i da je u ovom obliku zaštićen od enzima koji narušavaju njegovu strukturu.

Karnozin svojim delovanjem značajno potpomaže normalnom funkcionisanju ćelije. Može da podmladi ćeliju koja se nalazi u procesu starenja i time joj povrati normalnu funkciju i produži njen život.

Karnozin efikasno deluje protiv procesa koji dovode do pogoršanja stanja ili promene strukture ćelije. Time sprečava nastanak i razvoj raznih oboljenja. Neki od tih procesa nastaju dejstvom slobodnih radikala, koje karnozin, kao jak antioksidans, eliminiše. Dalje, karnozin deluje inhibitorno na proces glikacije (vezivanje glukoze sa belančevinama), što sprečava nastanak komplikacija dijabetesa, kao što su: katarakta, ateroskleroza ili smanjenje bubrežne funkcije. Slično utiče i prevencija karbonilacije (vezivanje karbonilnih grupa sa belančevinama), što dovodi do poremaćaja strukture belančevina i postepeno do njihovog potpunog uništenja. Jednako bitna je i sposobnost heliranja (karnozin je sposoban da izbaci iz tela teške metale kao što su bakar, cink, gvožđe, ali i toksične metale kao što su arsen, olovo, živa, kadmijum i nikl). Takođe, karnozin poseduje i jako antiinflamatorno dejstvo i zbog toga se preporučuje kod svih upalnih procesa.

Zbog svog delovanja u mozgu, karnozin je poznat i kao neuroprotektor odnosno neuropeptid. Drugim rečima, karnozin čuva nervne ćelije i poboljšava prenošenje nervnih impulsa (neurotrasmiter). Da je Karnozin Extra potpuno prirodan proizvod, svedoči i doping-free sertifikat, dobijen posle laboratorijske analize od strane svetske antidoping organizacije u Kelnu, Nemačka.

Pogledajte uporedni grafički prikaz iskoristivosti Karnozin Extra i čistog L-karnozina, u istim dozama

Karnozin Extra i čist L-karnozin:

GIF

(kliknite na grafik kako bi ste pustili animaciju)

Kako karnozin deluje na naše telo? Posle određenog vremena, svakom motoru je potrebna zamena ulja, jer radom motora (trenjem), nastaju otpadne čestice. Akumuliranjem ovih čestica, uništavaju se unutrašnje površine motora, što rezultira gubitkom snage, a na kraju i potpunim prestankom rada.

Sličan je slučaj i sa organizmom, koji mora da odstrani uništene delove ćelije i ostale štetne produkte iz tela koji usporavaju njegov rast, vitalnost i normalno funkcionisanje. Karnozin predstavlja glavni faktor u održavanju normalne građe i funkcije proteina i u prevenciji nastanaka ranih varijacija u ćeliji koje kasnije prelaze u oboljenje.

Zbog svog dejstva karnozin postaje vrlo zanimljiv naučnicima širom celog sveta. U Rusiji ga koriste više od 100 godina, a sve veće interesovanje za karnozin imaju i zapadne države.

Da li ste znali?
Jedinstvena formula proizvoda Karnozin EXTRA garantuje visoku efikasnost delovanja karnozina u organizmu tj. u ćelijama. Proces odvijanja pripreme dijetetskog proizvoda Karnozin EXTRA obavlja se u vrlo strogim uslovima proizvodnje. Razvijen je posle više od 15 godina istraživanja, u cilju postizanja 100% efikasnosti karnozina u organizmu primaoca.

Ovde su nabrojane samo najosnovnije informacije o Karnozinu tako da ukoliko želite da za kratko vreme saznate sve prednosti suplementa Karnozina EXTRA možete:

-pročitati sajt posvećen karnozinu

-Ukoliko ste lekar ili entuzijasta, na temu karnozina objavljeno je preko 2200 naučnih studija na PubMed-u.