Sport i Karnozin Extra®

Naučna istraživanja koja povezuju sportske performanse i karnozin su mnogobrojna i pokazuju da je karnozin izuzetno koristan u suplementaciji profesionalnih sportista, kao i rekreativaca. Najviše karnozina u telu se nalazi upravo u skeletnim mišićima, jer ova tkiva imaju visoku potrebu

Tokom jakih treninga dolazi do nakupljanja mlečne kiseline i vodonikovih jona u mišićima, kao i smanjenja pH – ovi metabolički procesi se manifestuju zamorom ili upalom mišića. Karnozin ima sposobnost puferovanja (neutralizacije) vodonikovih jona u mišićima i održavanja normalnog pH.

Čak 30% puferskog kapaciteta u mišićima obezbeđuje karnozin. Drugim rečima, karnozin sprečava jake upale mišića nakon intenzivnih treninga. 

Za beta-alanin su čuli mnogi sportisti.

Beta-alanin je neesencijalna aminokiselina koja pojačava snagu, izdržljivost i dovodi do povećanja mišićne mase. U telu se beta-alanin prevodi u karnozin. S obzirom da visoke doze beta-alanina dovode ponekad do trnjenja i peckanja, bolja opcija je svakako karnozin koji daje iste efekte kao i suplementacija beta-alaninom, a ne dolazi do nuspojava. 

 

Karnozin Extra poseduje sertifikat od svetske Anti-Doping Agencije da nije na listi zabranjenih supstanci, tako da ga slobodno mogu koristiti profesionalni sportisti.

Naš verni višegodišnji korisnik je i triatlonac Ognjen Stojanović, koji Karnozin Extra koristi u cilju bržeg oporavka nakon isprljujućih treninga, kao i radi povećanja sportskih performansi i boljih sportskih rezultata.