Stres i Karnozin Extra®

Pojam stresa se može objasniti kao kao reakcija na fizički, psihički, biološki, socijalni ili hemijski stimulans, koji narušava normalno telesno funkcionisanje. Stres je svakodnevno prisutan u našem životu, i to mnogo više u predhodnih 30tak godina, sa pojavama novih tehnologija i društvenih obrazaca ponašanja. Danas smo, više nego ikad, okruženi idealnim slikama i prećutno se od nas zahteva izuzetnost koju teško dostižemo. Takođe, radni pritisak, sastanci, bolesti, porodični problemi, finansijski problemi – to su sve svakodnevni uzroci stresa. Nešto manji stres izazivaju ljudi, buka, saobraćaj, ekstremne toplote, hemikalije pa čak i rođenje deteta. Nedostatak sna, psihičke bolesti, umor od obimnog posla, preterano konzumiranje alkohola… sve su to faktori koji deluju na telo kao dodatno opterećenje.

Bez obzira na izvor, ako telo nije sposobno da se adaptira i da savlada sve stresne uticaje, dolazi do telesnih posledica.

Simptomi mogu obuhvatiti: anksioznost, varijacije nivoa šećera u krvi, depresiju, umor, zatvorenost, opadanje kose, hormonsku neuravnoteženost, infekcije, poremećaj varenja, nesanicu, osetljivost na svetlo, promene raspoloženja, gojaznost. Kaže se da sve potiče iz glave. 

Biološki, stres izaziva povaćano lučenje hormona stresa- koritzola, kao i stvaranje slobodnih radikala, koji oštećuju funkciju mitohondrija, a posledica je smanjena proizvodnja energije. Bez energije, kvalitet našeg život je mnogo niži. Mnogi ljudi koriste energetske stimulatore kao što su na primer šećer ili kafa kao izvor energije, ali njihovi razbuđujući efekti su kratkotrajni i mogu dovesti do još većeg iscrpljenja.

Karnozin Extra smanjuje lučenje i ubrzava metabolizam, odnosno izlučivanje kortizola. Takođe, svojim antioksidativnim mehanizmima neutrališe štetne slobodne radikale, čime nas štiti od stresnih događaja. Uz redovno korišćenje Karnozin-a Extra adaptacioni mehanizmi na stres se povećavaju, stres se bolje i lakše toleriše i prevazilazi, smanjuju se burne i iscrpljujuće reakcije na pojedine stresne situacije, dok kontrola emocija postaje značajno bolja.

Karnozin Extra je odličan izbor za sve “stresne” profesije, kao što su menadžeri i osobe sa visoko-odgovornim poslovima i pozicijama, direktori, lekari, profesionalni sportisti ili osobe pod drugim radnim pritiscima. Fokus i koncentracija se poboljšavaju, a samim tim i radna produktivnost i efikasnost. Hronični umor nestaje i osobe imaju više energije i snage da se nose sa svakodnevnim poslovnim i privatnim izazovima.