Dijabates i Karnozin Extra®

Dijabetes (šećerna bolest) je hronični, metabolički poremećaj koji se karakteriše visokim nivoima šećera u krvi.

Insulin je hormon koji se proizvodi u pankreasu i reguliše koncentraciju šećera. Dijabetes se javlja se kao posledica nedostatka insulina (tip 1) ili nedovoljnog delovanja insulina (tip 2). Kada osoba ujutru, natašte (pre obroka) ima vrednosti šećera u krvi 7 mmol/l i više, zaključujemo da ima dijabetes. Kod dijabetečira, javljaju se sledeći simptomi: polidipsija (povećana žeđ), polifagija (povećan unos hrane) i poliurija (pojačano mokrenje). Više od 400 miliona ljudi širom sveta danas ima dijabetes, a očekuje se i konstatan porast ovog broja, zbog savremenog načina života (gojaznost, nekretanje, loša ishrana).

Šta je glavni problem kod dijabetesa?

Povišen šećer u krvi dovodi do procesa koji se zove glikacija. Molekuli šećera se vezuju za proteine, ireverzibilno menjajući njihovu strukturu i funkciju. Proteini su kolagen i elastin koji se nalaze u krvnim sudovima. Kada dođe do vezivanja šećera za ove proteine, dolazi do njihovih strukturalnih promena koji dovode do vaskularnih komplikacija. Vaskularne komplikacije su glavni uzrok morbiditeta i mortailiteta kod dijabetičara. Stradaju oči, bubrezi i svi krvni sudovi, pogotovo oni na periferiji.

Karnozin Extra ima sjajnu sposobnost da onemogući štetno vezivanje molekula šećera za proteine i time vas štiti od svih komplikacija do koji dijabetes dovodi. Zdravni krvni sudovi smanjuju rizik od moždanih i srčanih udara, kao i od problema dijabetičkog stopala. Lekovi za održavanje normalne glikemije su svakako neophodni, a Karnozin Extra će smanjiti vaskularne rizike na minimum.

 

Prof dr Barbora de Courten sa australijskog Monash Univerziteta intenzivno proučava efekte karnozina kod dijabetesa.

https://www.racp.edu.au/docs/default-source/events/congress-2019-presentations/racp-mon-6-barbora-de–courten.pdf?sfvrsn=8f91181a_2

Takođe, izuzetno smo ponosni na činjenicu da uskoro očekujemo i prvi doktorat na temu: Efekti Karnozina Extra kod metaboličkog sindroma, koji je trenutno u eksperimentalnoj fazi na Medicinskom Fakultetu u Novom Sadu. Nikola Martić, student doktorskih studija, intenzivno radi na ovom projektu.