Kardio-vaskularne bolesti i Karnozin Extra®

 

Ćelije srčanog mišića sadrže veliki broj mitohondrija. Srce se kontrahuje čak 100000 puta tokom dana, a mitohondrije obezbeđuju energiju za ovaj savršeni rad. 

Karnozin se normalno nalazi u srčanom mišiću, a dodatna suplementacija može pojačati snagu i izdržljivost srčanog mišića (neke studije pokazuju i do 30%). Pacijenti sa srčanom insuficijencijom (srčana slabost) mogu poboljšati zdravstveno stanje suplementirajući se sa Karnozin Extra. 

Glavni krivac za većinu kardio-vaskularnih bolesti jeste ateroskleroza. Čak 80% infarkta srca i mozga nastaje usled ovog vrlo rasprostanjenog oboljenja. Ateroskleroza je treće najzastupljenije oboljenje širom sveta, i sa godinama raste rizik od njegovog razvijanja. Genetski faktori, kao i uticaji sredine i načina života odgovorni su za njen nastanak.

 

 

Šta je ateroskleroza?

Ateroskleroza je degenerativni proces koji dovodi do suženja arterija, a samim tim i do smanjenog snabdevanja tkiva krvlju odnosno kiseonikom. Masne naslage se nakupljaju na zidu arterija, dovodeći do smanjenja lumena, kao i do zadebljanja zidova arterija. Danas znamo da je ateroskleroza hronični upalni proces koji je povezan sa slobodnim radikalima i oksidativnim stresom. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28921056

Oksidovani “loš” LDL holesterol aktivira upalne procese arterijskog zida i direktno ga oštećuje. . Karnozin Extra sprečava oksidativnu modifikaciju LDL holesterola, a svojim antioksidativnim svojstvima smanjuje upalne procese koji prate aterosklerozu. U prevodu, Karnozin Extra održava arterije prohodnim.

 

 

Infarkt miokarda

Infarkt miokarda nastaje usled smanjenja ili prestanka dotoka krvi kroz krvne sudove srca, zbog ateroskleroze ili formiranja krvnog ugruška (tromba), čime dolazi do odumiranja srčanog mišića. Oštećenja srčanih ćelija nastaju usled hipoksije (nedostatka kiseonika). Naučne studije su pokazale da karnozin može pomoći srčanom mišiću da se zaštiti i oporavi od ishemijskih oštećenja izazvanih infarktom miokarda.

Mnogi onkološki pacijenti dobijaju doksorubicin kao vrstu hemioterapije. Doksorubicin je izuzetno efikasan lek, ali kao jedno od neželjenih dejstava može se javiti njegov toksični efekat na srce. Karnozin Extra sprečava kardiotoksičnost doksorubicina, i može biti dobar izbor za ovu indikaciju.