Multipla skleroza i Karnozin Extra®

Mutipla skleroza je autoimuno oboljenje koje se javlja i dijagnostikuje često u mlađem uzrastu. To je najčešći uzrok invaliditeta kod radno-aktivne populacije.

Kako nastaje multipla skleroza: Imune ćelije lažno prepoznaju omotač nervnog vlakna (mijelin) kao strano telo u organizmu, napadaju ga, uništavaju i izazivaju dodatno zapaljenje. U zavisnosti od toga koliko je mijelina oštećeno i na kojim mestima, i simptomi su vrlo različiti. To može biti zamućenost ili gubitak vida, slaba ravnoteža i koordinacija pokreta, grčevi i bolovi u mišićima, slaba pokretljivost tremor (podrhtavanje) ruku, inkontinencija. Zato je i nazivaju: bolest sa 1000 lica. Leka nema, a u terapiji se koriste lekovi koji mogu da modifikuju tok bolesti. Ono što predstavlja problem jeste to da većina pacijenata obolelih od multiple skleroze ne prima nikakvu terapiju, a uzrok su visoki godišnji troškovi.

 

 

Carnomed je prvi na svetu povezao Karnozin Extra i multiplu sklerozu. Naime, prva svetska istraživanja koja su ispitivala Karnozin Extra i multiplu sklerozu urađena su u Novom Sadu, na Medicinskom Fakultetu, kao i u laboratoriji za bioenergetiku. Rezultati istraživanja su predstavljeni na svetskom kongresu neurologije u Dubaiju krajem 2019, kao i na svetskom kongresu ishrane u Sijetlu 2020.

Rezultati su vrlo interesantni i obećavajući. Ono što smo mi primetili kod naših pacijenata jeste vrlo značajno smanjenje umora. Naime, pacijenti prijavljuju da osećaju više energije i da lakše obavljaju dnevne obaveze. Takođe, dolazi do smanjenja spazma i tremora, kao i bolje pokretljivosti ekstremiteta.

Karnozin Extra vrlo lako prolazi krvno-moždanu barijeru i svojim antioksidativnim i neurotransmiterskim svojstvima smanjuje tegobe kod pacijenata obolelih od multiple skleroze.