Svetski kongres neurologije u Dubaiju: Predstavljanje apstrakta o uticaju Karnozina Extra na multipla sklerozu

Avgust je mesec. Upravo smo završili pisanje naučnog apstrakta koji se odnosi na pacijente obolele od multiple skleroze. Uz veliku pomoć uvaženog Profesora Sergeja Ostojića, pratili smo 51og pacijenta tokom 4 meseca pre i posle korišćenja Karnozina Extra standardizovanim upitnicima. Svi pacijenti su popunili informisani pristanak i dobili su instrukcije da upitnike realno i nepristrasno popune pre i nakon svakog meseca korišćenja Karnozina Extra u dozi od 4 kapsule dnevno.

Rezultati su prevazišli naša očekivanja

Nakon ovog perioda, statistički smo obradili sve rezultate i došli do vrlo interesatnih podataka. Pacijenti su prijavili značajno smanjenje umora (za 18,1%), kao i poboljšanje kvaliteta života (za 14,5%). Ovako značajan napredak smo rešili da podelimo sa svetskom neurološkom elitom. Prvi u svetu radimo istraživanja o uticaju karnozina na multipla sklerozu i podnosimo apstrakt za poster prezentaciju na Svetskom kongresu neurologije koje se održava u Dubai-u od 27.10.2019-31.10.2019. Nakon 2 nedelje iščekivanja, dobijamo potvrdan odgovor od organizacionog odbora kongresa gde nas pozivaju da apstrakt uživo predstavimo svetskoj stručnoj javnosti. O našoj radosti i uzbuđenju je izlišno i govoriti. Zaista je izvandredan osećaj kada neko prepozna značaj Vašeg višemesečnog napornog i istrajnog rada. Apstrakt će biti objavljen u prestižnom časopisu Journal of Neurological Sciences.

Početak je septembra i pripreme polako kreću.

Potrebno je napisati opširniji tekst metoda, rezultata i zaključaka rada, kao i osmisliti grafički dizajn samog postera. Profesor Ostojić nam dosta pomaže svojim iskustvom i nakon desetak dana dolazimo do idealne verzije. Karte su kupljene, smeštaj obezbeđen i direktor Carnomed-a Nenad Ristić i ja smo spremni za polazak.

Dolazak u Dubai

Nedelja je, 27.oktobar 2019. Nalazimo se na aerodromu i krećemo na put do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Stižemo oko 22h. Po sletanju, promena se već vidi. Toplo je, jako. ☺ I sve odiše luksuzom. Uzimamo auto na aerodromu i odlazimo do smeštaja koji se nalazi u možda najlepšem delu grada, u Dubai Marini. Prva noć je rezervisana za odmor i pripremu za sutrašnji važan dan.
Svetski kongres neurologije se održava svake druge godine. Ove godine je održan po 24. put. U svetskom trgovinskom centru u ovom nesvakidašnjem gradu bilo je prisutno više od 5000 svetskih neurologa.

Prvi dan kongresa donosi nam interesantne teme, razmenu znanja i nova poznanstva


Ponedeljak. Registrujemo se, dobijamo kongresni materijal i odlazimo na predavanja u velikoj kongresnoj sali. Predavanja su zaista izuzetna, svetski lideri u ovoj oblasti pričaju o svim neurološkim problemima: epilepsiji, moždanim udarima, glavoboljama i migrenama, neurodegenerativnim bolestima, multiploj sklerozi, pedijatriskoj neurologiji. Nakon predavanja, ostavljeno je dovoljno vremena za pitanja i ovaj vid interakcije se pokazao kao pun pogodak. Dolazi do razmene mišljenja neurologa, predstavljaju se pojedinačni komplikovani slučajevi i diskutuje o najboljim tretmanima za određeni vid problema. U ovim diskusijama aktivno učestvujemo i postavljamo pitanja o efektima različite suplementacije na ishode pojedinih stanja. Uspostavljamo i par vrlo važnih kontakata.

Drugi dan bio je posvećen multiploj sklerozi


Utorak. Dan posvećen multiploj sklerozi. Sala je prepuna. Slušamo predavanja istaknutih neurologa na ovu temu. Većina njih se slaže u sledećem: uzrok MS je nepoznat, pa se i terapija svodi na modifikaciju imunog odgovora. Nove generacije lekova stižu i razvijaju se, ali su troškovi zaista visoki i veliko je pitanje kada će biti dostupni pacijentima u Srbiji. Ne postoji konsensuz oko vodiča ishrane i načina života, ali se savetuje obavezno ostavljanje cigareta, smanjenje gojaznosti i redovna fizikalna terapija svih pacijenata. Intenzivno se ispituje veza crevne flore (mikrobioma) i nastanka i razvoja multiple skleroze. Tokom ovog dana, srećemo i delegaciju srpskih neurologa, sa kojima razmenjujemo ideje i koji nas pozivaju da isti apstrakt predstavimo i na našem kongresu neurologa sa međunarodnim učešćem krajem novembra meseca 2019 u Vrnjačkoj banji. Sjajne vesti za Carnomed! Slobodno vreme nakon kongresa koristimo da obiđemo grad i najvišu zgradu na svetu Burj Khalifu.

Predstavljanje našeg apstrakta bilo je rezervisano za treći dan kongresa


Sreda. Dan za predstavljanje našeg apstrakta. Poster postavljamo u 8h ujutro i zainteresovanim neurolozima pričamo o rezultatima istraživanja. Interesovanje je zaista veliko. Dolazimo do saznanja da, kao i u Srbiji, većina zemalja ima problem sa lečenjem MS pacijenata zbog visokih finansijskih troškova terapije. Kao i kod nas, većina pacijenata se dijagnostikuje, tokom relapsa primi pulsnu kortikosteroidnu terapiju i otpušta se kući bez specifičnog tretmana kojim je moguće modifikovati tok bolesti. U razgovorima sa neurolozima širom sveta (od Perua, Indije, Australije, Rusije, Nigerije, Hrvatske) svi se slažemo da bi Karnozin Extra mogao biti idealan izbor kod svih MS pacijenata iz više razloga: definitivno smanjuje umor i poboljšava kvalitet života kod pacijenata, nema neželjenih reakcija i može se koristiti uz sve odobrene lekove za MS, već se nalazi na tržištu, dostupan je širom sveta, a mesečni troškovi su mnogostruko niži od svih ostalih dostupnih terapija. Neprekidno do 16h razmenjujemo iskustva, kontakte i razgovaramo o budućoj potencijalnoj saradnji. Naše učešće na kongresu iz ugla naših saradnika iz Applied Bioenergetics Lab-a možete pročitati ovde.

Kraj kongresa, ali i početak novih naučnih saradnji

Odlazimo kući zadovoljni učinkom, zainteresovanošću i širenjem svesti među neurolozima da zaista postoji nešto potpuno prirodno što može pomoći pacijentima koji se bore protiv ove bolesti neizvesne progresije i ishoda. Ostajemo u kontaktu sa svima koje smo upoznali i radujemo se nekim novim susretima. Ovo je definitivno samo početak! ☺

Dipl Ph Jasna Simičić