Sulforafan – razlog zbog čega je brokoli toliko zdrav

Brokoli

5 porcija voća i povrća dnevno

Iako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unošenje 5 porcija voća i povrća dnevno, svi se još uvek borimo da ovo ostvarimo. Na uzorku od 5000 ljudi, tokom 3 dana praćenja, primećeno je da svaki peti čovek ne uzima nikakvo zeleno povrće u ovom periodu.

Brokoli je zeleno povrće iz porodice krstašica. Blizak je rođak kupusa i karfiola. Ukoliko ste rođeni pre 80-ih godina prošlog veka, kao deca ste ga verovatno retko jeli, ako ste uopšte. Dugo godina nije bio popularan za proizvodnju i konzumaciju, ali na sreću, danas su stvari dosta drugačije. Širom sveta se povećava interesovanje za konzumiranjem brokolija, kao izuzetno nutritivno bogate namirnice. Takođe, najnovnija svetska naučna istraživanja pokazuju da brokoli ima i značajnu ulogu u održavanju zdravstvenog stanja. Ali, o tome ćemo malo kasnije.

Brokoli

Istorija brokolija

Za početak, da počnemo od istorijskih podataka. Istorijat brokolija vezuje se za period pre oko 2000 godina. Proizvodili su ga još stari Rimljani i konzumirali su ga svežeg ili termički obrađenog. U 16. veku se prenosi u Francusku, kasnije u Englesku, a potom u 18. veku stiže i do Amerike gde ga u poljoprivrednu proizvodnju uvodi Tomas Džeferson. Ipak, tek dolaskom italijanskih emigranata U Sjedinjenje Države oko 1920. godine počinje masovnija proizvodnja brokolija. Tokom prethodnih 25 godina, proizvodnja brokolija je porasla za neverovatnih 940% i danas se godišnje na svetskom nivou proizvede 26 miliona tona ovog povrća.

Naučnici su primetili da je ishrana bogata povrćem iz porodice krstašica blisko povezana sa smanjenim rizikom od nastanka hroničnih bolesti (kardiovaskularne bolesti, kancer, dijabetes).

Zbog čega brokoli danas zaslužuje status „super“ povrća?

Znamo da je bogat mnogobrojnim vitaminima, mineralima i vlaknima.

Sadrži vitamin C, gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink, vitamin A i vitamine B grupe.

Ipak, jedno interesantno jedinjenje ga čini toliko moćnim. Zove se SULFORAFAN.

1992. godine američki naučnici sa John Hopkins Univerziteta izolovali su iz brokolija jedinjenje koje se naziva glukorafanin, prekursor sulforafana. Kada se sirovi brokoli žvaće, ili mu se na neki drugi način oštete ćelije, on oslobađa enzim koji se naziva mirozinaza. Mirozinaza pretvara glukorafanin u aktivni sulforafan. Imajući u vidu da se kuvanjem brokolija uništava ovaj važan enzim i ne dolazi do formiranja sulforafana, brokoli je najzdraviji ako se konzumira sirov.

Znamo da je brokoli zdrav, ali sulforafan je ono što ga zaista čini takvim.

Sulforafan, snažno aktivno jedinjenje iz brokolija, se u prethodnih par godina intenzivno izučava širom sveta.

Šta je do sada otkriveno?

Sulforafan na naš organizam deluje putem 2 mehanizma:

 1. Aktivira NRF2 faktor koji dovodi do povećane antioksidativne odbrane svake naše ćelije. (zaštita ćelija)
 2. Aktivira drugu fazu detoksifikacijskih enzima jetre (uklanja toksine)

Sulforafan deluje antiinflamatorno i sprečava razvoj neurodegenerativnih bolestiSulforafan Extra

U prevodu, ekstrakt brokolija bogat sulforafanom Vam može pomoći kod sledećih stanja i bolesti:

 1. Prevencija razvoja kancera – 30-40% kancera se može izbeći pravilnom ishranom i načinom života, a sulforafan doprinosi zaštiti Vaših ćelija.  Kliničke studije su u toku, sa vrlo obećavajućim rezultatima, naročito na kancer prostate.
 2. Smanjenje LDL (lošeg) holesterola i krvnog pristiska – sulforafan deluje kardioprotektivno i sprečava razvoj ateroskleroze, glavnog krivca za dobijanje infarkta miokarda i moždanog udara.
 3. Poboljšana kontrola šećera u krvi
 4. Zaštita kože od štetnog UV zračenja
 5. Smanjuje simptome autizma (poboljšava socijalnu interakciju i verbalnu komunikaciju)
 6. Poboljšava funkciju jetre
 7. Pokazuje snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva
 8. Štiti od aerozagađenja
 9. Smanjuje zapaljenske procese
 10. Deluje neuroprotektivno (lako prolazi krvno-moždanu barijeru i ispoljava zaštitnu funkciju kod neuroloških i neurodegenerativnih oboljenja)

Sulforafan Extra – zdravlje u jednoj kapsuli

Dijetetski suplementi na bazi sulforafana se već godinama nalaze na tržištu Sjedinjenih Država, a od sada su dostupni i kod nas.

Ukoliko ne stižete da unesete bar 5kg sirovog brokolija dnevno, ukoliko želite da sprečite razvoj teških oboljenja, zaštite sebe i svoje bližnje, onda Vam nudimo rešenje.

Sulforafan Extra je dijetetski proizvod koji Vam obezbeđuje dnevnu dozu sulforafana u samo jednoj kapsuli!

Registrovan je u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i pogodan je za sve odrasle osobe koje žele da ostanu zdravi i da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

Znate kako kažu, obično nam je rešenje na dohvat ruke, samo ga ne prepoznajemo.

Takva je situacija i sa brokolijem.