Putnička dijareja – kako do bezbrižnog letovanja?

Leto je stiglo, a sa njim i vreme raspusta i godišnjih odmora. Uzimajući u obzir nestabilnu situaciju sa COVID-19, najveći broj građana se odlučuje da provede odmor unutar granica naše zemlje, posećujući naše prelepe banje, planine, sela, kampove ili jezera. Ovo je zaista lepa i jedinstvena prilika da obiđemo sve lepote naše zemlje i da je bolje upoznamo. Porodični odmor je poseban užitak, prepun lepih uspomena.

Ukoliko imate malu decu, priprema za put je dosta važna, kako biste odmor proveli što bezbrižnije. Osim pakovanja garderobe, igračaka, opreme za bazen ili šetnju po šumi, važno je pripremiti i putnu apoteku. Ona treba da sadrži toplomer, lekove (sirupe i čepiće) za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, flastere i neki antiseptik, kapi za nos, antihistaminke (sirup i krema) u slučaju alergije, sprej ili septolete za lokalni bol u grlu i lekove u slučaju stomačnih tegoba (laksativi, preparati za rehidrataciju i lekovi protiv dijareje). Antibiotike ne treba nositi, čak ni kao prvu pomoć, jer o njihovoj upotrebi odlučuje lekar.

Zbog čega su stomačni problemi toliko česti tokom letovanja?

Leto je vreme stomačnih virusa i najčešći zdravstveni problem tokom odmora, mada mogu biti prisutne i respiratorne infekcije.  Visoke spoljašnje temperature dovode bržem kvarenju hrane, sastav lokalne vode (iako mikrobiološki i hemijski ispravne) nam može doneti tegobe, mučnina i povraćanje se često javljaju tokom vožnje, a i higijena se razlikuje od one na koju smo kod kuće navikli.

Putnička dijareja se javlja kod 20-50% putnika i najčešće je oboljenje turista. Infekciju uglavnom izazivaju bakterije E. Coli, Shigella, Salmonela, kao i rotavirusi. Putničku dijareju karakterišu visoka temperatura, jaki bolovi u stomaku, učestale stolice i povraćanje.

Kako sprečiti putničku dijareju?

Najjednostavnija i najbolja preventiva jeste redovno pranje ruku i održavanje lične higijene. Vodite računa o ishrani, koristite flaširanu vodu, ne konzumirajte termički slabo obrađene namirnice ili one sumnjivog porekla. Kvarljivu hranu čuvajte u frižideru, a sveže voće i povrće dobro operite pre upotrebe.

Nekada, i pored svih mera predostrožnosti, dolazi do putničke dijareje.

Da li postoji neki preparat koji može sprečiti nastanak putničke dijareje i ublažiti njene simptome?

Kolostrum Extra

Prema rečima pedijatra dr Jadranke Crnomarković-Lunić, postoji i zove se Kolostrum Extra. Bogat je probiotskim sojevima, imunoglobulinima, faktorima rasta, laktoferinom, vitaminima i mineralima. Deluje na celokupan organizam, podižući imunitet i pružajući zaštitu protiv respiratornih i stomačnih virusa. Za decu je posebno pogodan. U slučaju dijareje deluje zaštitno na sluznicu digestivnog trakta i pomaže obnavljanju crevne flore. Naučne studije pokazuju da u 70% slučajeva dolazi do sprečavanja putničke dijareje ukoliko se par dana pre i tokom odmora koriste preparati na bazi kolostruma.

Laktoferin prisutan u kolostrumu smanjuje umnožavanje virusa i bakterija, ima imunomodulatorno i protiv upalno dejstvo, štiteći Vas i Vašu decu od neprijatnih tegoba izazvanih različitim infektivnim agensima. Interesantna je i činjenica da se laktoferin klinički ispituje i kod trenutno aktivnog SARS CoV-2 (korona) virusa. Dalje, imunoglobulini (antitela) prisutni u kolostrumu prave zaštitu već u sluznici usne duplje, smanjujući prodor patogenih organizama.

Upotreba Kolostrum Extra dovodi do smanjene incidence razvoja digestivnih i respiratornih infekcija, podiže Vaš imuni sistem i brani vas od svih štetnih infektivnih uticaja iz spoljašnje sredine. Jak i snažan imunitet je garancija za dobro zdravstveno stanje Vas i Vaših mališana.

Kolostrum Extra predstavlja Vašeg saveznika tokom putovanja, omogućavajući bezbrižno putovanje, letovanje i stvaranje uspomena koje će se još dugo prepričavati.

Kolostrum Extra možete pronaći u svim bolje snabdevenim apotekama ili poručiti – OVDE.