carnomed_starost
Zadivljujuće je da tako mali molekul dipeptida može imati tako veliku ulogu u podmlađivanju organizma.
Karnozin ima izvanrednu sposobnost da podmladi stare ćelije i ćelije koje su u procesu starenja i učini ih potpuno funkcionalnim i zdravim. Dok nisu bili poznati rezultati istraživanja o efektima karnozina, predpostavljalo se da stare ćelije nisu sposobne da se podmlade. Najnovija istraživnja su pokazala da karnozin produžava vreme između ćelijskih deoba i istovremeno povećava broj deoba. Jednostavnije rečeno, karnozin znatno produževa život svake ćelije, što znači: što više karnozina, duži je interval između deoba, a samim tim i veći broj ćelijskih deoba.

Poslednja istraživanja dokazuju da pacijenti koji uzimaju karnozin određeno vreme (6 do 12 meseci), izgledaju mlađe nego pre upotrebe istog. To potvrđuju i eksperimentalana istraživanja in vitro, koja pokazuju da je karnozin sposoban da podmlađuje stare ćelije u kulturi, a takođe i eksperimenti koji su rađeni na životinjama, gde karnozin sprečava pojavu vidljivih znakova starenja. Ovim studijama je dokazano da karnozin značajno odlaže razvoj kožnih nabora oko očiju, lordokifozu (iskrivljenost) kičme i druge tipične znakove starenja. Miševi kojima je dat karnozin (karnozin je dodat u vodu dvomesečnim miševima), ne samo da su „izgledali“ mlađe od miševa koji nisu pili karnozin, već im se produžio život u proseku za 20%. Rezultati studija in vivo i in vitro pokazuju da karnozin značajno smanjuje znake starenja, posmatrajući fiziologiju, ponašanje i biohemijske pokazatelje u mozgu, uključujući i produženje života kod genetski modifikovanih miševa sa ubrzanim starenjem. Autori ove studije zaključuju da se miševi hranjeni karnozinom mogu smatrati otpornim na određene znake starenja.

Zanimljivo je da je kružila glasina da Boris Jeljcin duže vreme uzima “ruski supervitamin”, karnozin, i da zbog toga izgleda 10 godina mlađe.

Poslednja istraživanja pokazuju da karnozin deluje na procese starenja zahvaljujući svojim jedinstvenim sposobnostima, koji štite i produžavaju funkcionalnost i održivost ključnih jedinica, koje su osnova za ceo naš organizam, kao što je funkcionalnost proteina, lipida i DNA. Karnozin postaje neka vrsta „agenta dugovečnosti”, zbog svog anti–aging efekta, koji potiskuje mehanizme starenja ćelija i tkiva.

Činjenica da se karnozin prirodno nalazi u organizmu, ali i u ishrani, govori o njegovoj apsolutnoj bezbednosti.

KARNOZIN:

  • Produžava život
  • Podmlađuje kožu
  • Povećava izdržljivost i snagu mišića
  • Reguliše krvni pritisak
  • Stabilizuje holesterol
  • Jača srčani mišić
  • Štiti ćelije mozga (npr. protiv nedostatka kiseonika)
  • Ima snažno neuro-protektivno delovanje kod razvoja perceptivnih poremećaja u starosti
  • Poboljšava zarastanje rana

 

Supstanca dugovečnosti, kao što je karnozin , pozitivno utiče na znakove starenja u fiziološkom i psihičkom pogledu.

Redovnim korišćenjem ovog suplementa čovek izgleda, ali se i oseća mlađim i punim energije.