Pakovanje od 120 kapsula/1 kapsula Karnozina EXTRA sadrži:

L-karnozin 125 mg

Vitamin E 20 mg

Koenzim Q10 20 mg

L-karnitin 20 mg

Ekstrakt severne borovnice 20 mg

Ekstrakt iz semena grožđa 20 mg

Dipeptid karnozin se sastoji od dve aminokiseline: L-histidina i β-alanina.

 

Druge komponente proizvoda su vitamin E, najznačajniji antioksidans iz grupe vitamina.

Koenzim Q10 predstavlja jednu od najvažnijih supstanci savremenog pravca mitohondrijalne medicine. Važna je komponenta respiratornog lanca mitohondrija, ima ključnu ulogu u ATP procesu u mitohondrijama i utiče na pravac kretanja metaboličke energije u ćelijama.

Koenzim Q10 ima snažne antioksidativne osobine – neutrališe slobodan kiseonik i druge radikale, takođe regeneriše vitamin E. Pokazuje antiperoksidativni efekat sa lipidima, čime sprečava lipoproteinske poromene, kao i početak i razvoj aterosklerotičnih promena.

Poznato je da je ljudsko telo sposobno za biosintezu, ipak to u potpunosti funkcioniše samo do 40-ih godina. Telesna biosinteza se kontinuirano smanjuje i postaje veoma niska u poznim godinama, kada se na to nadoveže nedovoljna raznovrsnost u ishrani, dolazi do rizika za nastank neke ili nekoliko mitohondrijalnih bolesti. Drugi rizik je kod osoba koje uzimaju statine. Oni inhibišu enzim HMG-CoA reduktazu i time sprečavaju endogeno stvaranje holesterola, ali istovremeno utiču na metabolizam mevalonata, prekursora CoQ10. Nedostatkom mevalonata, ovaj važan metabolit CoQ10 je nedostupan i nakon kratkog vremena počinju da se vide posledice toga. Možemo zaključiti da, 50-ogodišnjak koji uzima statine, mora da ima obavezan dodatak ishrani koji sadrži CoQ10.

L-karnitin je biološki važan i na to nam ukazuje činjenica da se nalazi u majčinom mleku, iz tog razloga, veštačko mleko za novorođenčad je obogaćeno karnitinom i taurinom.

L-karnitin se nalazi u velikim količinama u metabolički aktivnim organima, posebno u mišićima, gde ima značajnu ulogu u metaboličkim procesima, kao što je mitohondrijalna β-oksidacija masnih kiselina. Ima ulogu i u stvaranju ATPa u mitohondrijama miokarda, koji jača zaštitni mehanizam srca.

Kompleksnost ovog proizvoda je dopunjena ekstraktom severne borovnicesemena grožđa, koji su poznati po svom bogatom sadržaju korisnih flavonoida i polifenola, resveratrola.