Doktor Michael Chez (dečiji neurolog iz Čikaga) je prvi koristio karnozin u terapiji autizma. Tim naučnika doktora Cheza je 2002. godine objavio naučni rad o korišćenju karnozina u terapiji dece sa spektrom autističnih poremećaja (ASD).  U studiji je učestvovalo ukupno 31 dete sa autizmom, uzrasta od 3 do 12,5 godina. Deca su bila podeljena u dve grupe. Jedna grupa je 8 nedelja dobijala karnozin u dozi od 800 mg dnevno, a druga grupa je u istom periodu dobijala placebo. Studija je bila dvostruko slepa, gde ni učesnici, niti oni koji su vršili eksperimente nisu znali koja grupa dobija karnozin, a koja ne.

Na početku studije su izvršeni testovi kojima su izmerili nivo njihovih sposobnosti i stepena invaliditeta, uključujući i Giliam Autism Rating Scale (GARS), Childhood Autism Rating Scale (CARS), Expressive and Receptive One-World Picture Vocabulary tests (E/ROWPVT) i Clinical Global Impression of Change (CGI). Svake 2 nedelje deca su radila CGI testove i roditelji su ocenjivali njihovo znanje. Ostali testovi su ponovljeni na kraju eksperimenta. Rezutati su pokazali, da deca tretirana placebom, nisu pokazala statistički značajne promene u govoru. Dok se kod dece koja su uzimala karnozin, uočio napredak u socijalizaciji, ponašanju, komunikaciji i razumevanju govora.

Zaključak je da je studija pokazala pozitivan uticaj karnozina na razumevanje i produkciju govora, na sluh, socijalizaciju, svest o okolini i finu motoriku. Poboljšanje se primećuje u periodu između 1. i 8. nedelje od početka primene karnozina. Rezultati dece koja su učestvovala u studiji sa karnozinom, pokazuju statistički značajan napredak u opsegu procene ponašanja za 18%, komunikacije za 16% i socijalne interakcije za 27%. U toku studije nisu zabeleženi štetni efekti karnozina.

Doktor Chez i njegove kolege nisu znali tačan mehanizam delovanja karnozina i potrebno je bilo uraditi biohemijska istraživanja o dejstvu karnozina na mozak. U svakom slučaju, karnozin je koristan dodatak ishrani, koji poboljšava funkcionisanje neurona kod dece sa ASD i verovatno deluje selektivno. Doktor Chez je uvideo da karnozin stimuliše prednje delove mozga, povećavajući njegovu aktivnosti, što dovodi do opšteg poboljšanja moždane funkcije, jer ne postoji bolja interakcija između mozga i neurotransmitera koji deluju u dubljim delovima mozga. Sve veći broj istraživanja pokazuje da frontalni i temporalni delovi mozga kontrolišu osećanja, epileptičnu i kognitivnu aktivnost, izražajnost govora i apstraktnog razmišljanja. Autonomni nervni sistem je deo subkortikalnih centara centralnog nervnog sistema, kod kojih svaki ima svoju funkciju i harmonično uzajamno dejstvo, što je neophodno za socijalne veštine, emocije itd. Kod autizma, razvoj i sazrevanje subortikalnih centara su zaustavljeni. Time su poremećeni i adaptivni mehanizmi koji regulišu nivo stresa.

Objavljenu studiju možete pročitati na PubMedu.

Karnozin je prirodan sastojak ljudskog organizma. Karnozin se unosi i preko hrane, glavni izvor mu je meso, ali je resorpcija čistog karnozina vrlo limitirana jer se u procesu varenja karnozin razloži na 2 aminokiseline od kojih se sastoji. Kada se unese karnozin u vidu suplementacije, telo je u stanju da apsorbuje od 70% pa naviše. Apsorpcija se vrši u gornjim delovima tankog creva (zato se i preporučuje uzimanje karnozina na prazan stomak) i odatle se putem krvi prenosi u mišiće, srce, mozak i druge organe.

Specijalna formula karnozina, Karnozin Extra, koja garantuje resopciju i transport karnozina do mitohondrije, dostupan je u obliku kapsula, koje se mogu otvoriti i prah rastvoriti u bilo kom napitku. Doziranje je individualno. Savet o doziranju možete dobiti kontaktiranjem CarnoMed-a, a najpreciznije doziranje određuje dr Goran Abraham uz konsultacije HRV metodom.

Zbog svog dejstva, karnozin je postao interesantan za vrhunske naučnike širom sveta. Rusiji je poznat već decenijama, a sve veću pažnju mu posvećuju i zapadne zemlje.

Samo na MEDLINE-u (bibliografska baza podataka prirodnih nauka i biomedicinskih informacija) i PubMedu je trenuto objavljeno oko 2000 istraživanja o karnozinu koja se odnose na različite oblasti medicine.