Antioksidansi

Poslednjih godina je porasla popularnost antioksidanata, svuda se spominju, svi ih reklamiraju, mnogi ih konzumiraju. Osobine koje su ih izdvojile su njihova sposobnost da spreče oksidaciju, ojačaju imuni sistem, smanje rizik od nastanka infekcija i tumora. Mi smo vam spremili listu najvažnijih antioksidanasa:

1. L-karnozin je multifunkcionalni super-antioksidans koji stabilizuje i štiti ćelijske membrane. Ovo je pravi super-star među antioksidansima. Naučnicima poznat skoro 100 godina, a u komercijalnoj upotrebi je svega nekoliko godina. Pročitajte više o čudotvornoj supstanci ovde

Antioxidants
Mnogi antioksidansi (kao što su vitamin E i C) imaju za cilj da spreče prodor slobodnih radikala u tkivo, ali nemaju nikakvog efekta kada je prva linija odbrane narušena. Slobodni radikali uzrokuju oksidativni stres organizma.
L-karnozin nije efikasan samo u prevenciji, njegovi efekti se vide i nakon delovanja slobodnih radikala i formiranja drugih štetnih supstanci. On štiti tkivo i od drugog talasa oštećenja.
L-karnozin se prirodno nalazi u čovekovom organizmu, ali se njegove koncentracije smanjuju starenjem.

2. Koenzim Q10 učestvuje u metaboličkim procesima organizma, posebno u procesu oslobađanja energije iz hrane. Takođe je snažan antioksidans. Može da smanji hemijska oštećenja (prouzrokovana slobodnim radikalima) organizma i spreči mnoga hronična oboljenja, posebno oboljenja srca.

3. Vitamini su opšte poznati antioksidansi. Vitamin A takođe ima pozitivne efekte na vid, formiranje i održavanje zdrave kože, kose, rast kostiju, razvoj zuba i plodnost. Vitamin C ispoljava svoje dejstvo protiv stresa, tumora i srčanih oboljenja. Takođe učestvuje u stvaranju kolagena važnog za hrskavicu, zglobove, kožu i krvne soave. α-tokoferol sukcinat je najaktivniji oblik vitamina E, on štiti ćelije od efekata slobodnih radikala i smatra se najznačajnijim atioksidansom među vitaminima.

4. L-karnitin ima značajnu ulogu u metaboličkim procesima, kao što je oksidacija masnih kiselina i dobijanje energije iz njih. Takođe učestvuje u stvaranju ATP-a u mitohondrijama miokarda, stimuliše regenerativne procese u obolelom miokardu.

5. Flavonoidi su snažni antioksidansi koji pozitivno utiču na imuni sistem, na oštećenju funkciju krvnih sudova, sprečavaju nastanak srčanih oboljenja, tumora i nekih infektivnih bolesti. U kombinaciji sa vitaminom C smanjuje simptome menopauze.

6. Karotenoidi (likopen, lutein…) imaju pozitivne efekte na poboljšanje oštrine vida, sprečavaju nastanak katarakte. Deluju antikancerogeno, sprečavaju nastanak ateroskleroze, infarkta miokarda i moždanog udara.

7. Hlorofil je aktivni sastojak kvalitetnih zelenih delova biljaka. Podstiče metabolizam, pomaže kod digestivnih tegoba, eliminiše nagomilane toksine u organizmu i sprečava infekcije.

8. β-glukan je aktivni sastojak gljiva (Reisi, shi taki), morskih algi i kvasaca. Deluje na oslabljeni imuni sistem, snižava nivo holesterola, ima antiinflamatorno dejstvo i daje podršku lečenju onkoloških bolesti.