Svetski dan dece

“Deca su ukras sveta’’, kako kaže Ljubivoje Ršumović, a danas je Svetski dan dece, 20. novembar.

Svaki roditelj već zna da je jak imunitet osnova zdravlja njegovog deteta. A šta je to imunitet? Imunitet je sposobnost organizma da se suprotstavi nastanku bolesti i odbrani ga od uzročnika infekcija. Putem placente i preko majčinog mleka, na dete se prenosi pasivni imunitet. Majčino mleko sadrži imunoglobuline, oligosaharide koji imaju ulogu prebiotika, komponente koje imaju antimikrobno dejstvo kao što su laktoferini, lizozomi i laktoperoksidaze.  Prema naučim podacima, većina ovih blagotvornih sastojaka, izuzev oligosaharida, je prisutna i u kravljem mleku 1. Zahvaljujući bogatom nutritivnom  sastavu, kravlje mleko ispoljava značajne efekte koji omogućavaju pravilno funkcionisanje imunog sistema.

Kravlji kolostrum je prva forma mleka koja se dobija u prvih nekoliko dana nakon teljenja. Usled visokog sadržaja prirodnih supstanci koje se ponašaju kao borci u zaštiti od infekcija, kolostrum je idealan način da se ojača imuni sistem.

 

Koji su to magični sastojci kravljeg kolostruma za koje do sada nismo čuli?

 

Imunoglobulin G (IgG) su antitela koja pružaju zaštitu od velikog broja virusa i bakterija. IgG iz kolostruma ima sposobnosti da se veže patogene koji izazivaju respiratorne infekcije kao što su respiratorni sincicijalni virus i virus influence 2, kako i one koji izazivaju uporne dijareje i gastrintestinalne tegobe 3. Dovoljno je reći da je pre razvoja antibiotika, upravo kolostrum bio glavni izvor imunoglobulina koji su se koristili u borbi protiv infekcija 4. Naučna istraživanja koja se sprovode upotrebom kolostruma najčešće se bave uticajem sadržaja IgG-a u kolostrumu i njegovim zdravstvenim efektima, ističući važnost IgG-a među ostalim nutrtitivnim sastojcima kolostruma 5. Visina IgG-a se može nazvati odlikom ’’jačine’’ preparata na bazi kolostruma na tržištu.

Laktoferin je protein koji je prirodno prisutan u mleku i telesnim tečnostima. Laktoferin ispoljava izraženo stimulativno dejstvo na imuni sistem i ima snažni antimikrobni efekat. Usled visokog kapaciteta da veže gvožđe, laktoferin se pokazao i kao odličan agens za poboljšanje nivoa gvožđa i feritina (rezerve gvožđa) u slučaju anemija usled nedostatka gvožđa 6

Esencijalne aminokiseline – su esencijalne=neophodne jer naše telo nije u mogućnosti da ih proizvede za razliku od neesencijalnih, te ih je neophodno uneti hranom. Aminokiseline su gradivne jedinice svih proteina u našem telu, u koje spadaju i antitela, određeni neurotransmiteri i hormoni.

 

Proizvod svetskog kvaliteta, a naš! Kolostrum Extra – Pure Gold!

Kolostrum EXTRA Pure Gold je dijetetski suplement namenjen za decu i odrasle na bazi kravljeg kolostruma proizvedenog na organskoj farmi u Čurugu, te ne sadrži GMO supstance, hormone niti antibiotike. Važna odlika Kolostruma EXTRA Pure Gold je visok sadržaj imunoglobulina G (minimum 40%), što ga čini verovatno najkvalitetnijim kolostrumom čak na svetskom nivou gde je ovaj sadržaj uglavnom niži.

Pored IgG, Kolostrum EXTRA Pure Gold sadrži i druge sastojke neophodne za pravilan rast i razvoj dece:
  • prirodno visok sadržaj dugolančanih masnih kiselina koji omogućava bolju apsorpciju liposolubilnih vitamina (A,D,E,K)
  • laktoferin koji ispoljava snažno antimikrobno dejstvo čime potpomaže optimalnu funkciju gastro-intestinalnog trakta i igra važnu ulogu u homeostazi gvožđa
  • sjajan podatak: sadrži čak 8/9 esencijalnih aminokiselina: histidin, metionin, lizin, leucin, izoleucin, valin, treonin, fenilalanin
  • minerale (kalcijum, cink, gvožđe, hrom)

 

 

 

 

Doziranje:

Deca do 2-12 godina: 1-2 kapsule dnevno, po potrebi umešati u napitak ili obrok

Odrasli i deca starija od 12 godina: 2 kapsule dnevno

 

 

 

 

 

 

Reference:

  1. van Neerven RJ, Knol EF, Heck JM, Savelkoul HF. Which factors in raw cow’s milk contribute to protection against allergies?. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2012 Oct 1;130(4):853-8.
  2. den Hartog G, Jacobino S, Bont L, Cox L, Ulfman LH, Leusen JH, van Neerven RJ. Specificity and effector functions of human RSV-specific IgG from bovine milk. PLoS One. 2014 Nov 6;9(11):e112047.
  3. Korhonen H, Marnila P, Gill HS. Bovine milk antibodies for health. British Journal of Nutrition. 2000 Nov;84(S1):135-46.
  4. Srivastava A, Singh BN, Deepak D, Rawat AK, Singh BR. Colostrum hexasaccharide, a novel Staphylococcus aureus quorum-sensing inhibitor. Antimicrobial agents and chemotherapy. 2015 Apr 1;59(4):2169-78.
  5. Ulfman LH, Leusen JH, Savelkoul HF, Warner JO, van Neerven RJ. Effects of bovine immunoglobulins on immune function, allergy, and infection. Frontiers in nutrition. 2018 Jun 22;5:52.
  6. Rosa L, Cutone A, Lepanto MS, Paesano R, Valenti P. Lactoferrin: a natural glycoprotein involved in iron and inflammatory homeostasis. International journal of molecular sciences. 2017 Sep;18(9):1985.

Autor: MPharm Milica Krga